Παγασητικός Κόλπος

Ο Παγασητικός κόλπος είναι μια σχετικά κλειστή και ρηχή θάλασσα που σχηματίζεται ανάμεσα στην κύρια ελληνική χερσόνησο και την χερσόνησο του Πηλίου.

Ο Παγασητικός κόλπος έχει έκταση 175 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μέγιστο βάθος περίπου 102 μέτρα. Το άνοιγμα (είσοδος) του κόλπου περιορίζεται νότια, προς τον Ευβοϊκό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος, ανάμεσα στο ακρωτήριο Τρίκερι, της Μαγνησίας, (ανατολικά), και το ακρωτήριο Σταυρός της βορειοανατολικής χερσαίας λωρίδας της Φθιώτιδας (δυτικά), διατηρώντας άνοιγμα μόνον 4 χλμ.

Παραλίες Παγασητικού

Οι παραλίες του Πηλίου τόσο από τη μεριά του Αιγαίου Πελάγους όσο και από τη μεριά του Παγασητικού, φημίζονται για τα καταγάλανα καθαρά νερά, και πολλές έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν παραλίες για όλες τις προτιμήσεις. Ήσυχες ή κοσμικές. Με αμμουδιά ή βότσαλο. Από τη μεριά του Παγασητικού Κόλπου μπορείτε να επιλέξετε να κολυμπήσετε στα εξής μέρη:


Κάτω Λεχώνια

Αφήνοντας τον Βόλο και την Αγριά, είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε. Μόλις 10xλμ. από τον Βόλο στον παραλιακό δρόμο προς το Πήλιο. Το μπάνιο εδώ συνδυάζεται με καφέ ή ποτό καθώς υπάρχουν αρκετές προτάσεις διασκέδασης.

Κάτω Γατζέα

Αποτελεί το επίνειο της Άνω Γατζέα που βρίσκεται χτισμένη λίγο ψηλότερα. Η παραλία βρίσκεται μπροστά στον ομώνυμο οικισμό και έχει άμμο με ψιλό βοτσαλάκι.

Συκιά

Δίπλα σχεδόν από τον οικισμό της Κάτω Γατζέα, βρίσκεται η παραλία της Συκιάς. Χαρακτηριστικό της τα δέντρα που φτάνουν μέχρι την παραλία και προσφέρουν σκιά στους λουόμενους.

Πλατανιδιά

Μικρή παραλία στον ομώνυμο οικισμό.

Καλά Νερά

Από τις πιο γνωστές παραλίες στη μεριά του Παγασητικού Κόλπου. Οργανωμένη αμμουδερή αρκετά μεγάλη παραλία 20xλ. από τον Βόλο. Υπάρχουν ξαπλώστρες και πολλά μέρη για φαγητό, ποτό καθώς και για διαμονή.

Κορόπη (ή Μπούφα)

Η Μπούφα είναι η μεγαλύτερη παραλία του Πηλίου και βρίσκεται ανάμεσα στα Καλά Νερά και την Άφησσο. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο

πολλούς παραθεριστές. Έχει πολύ καθαρά νερά, χρυσαφένια άμμο, αρκετά δέντρα στην άκρη της και βρίσκεται μόλις 25xλμ. από την πόλη του Βόλου.

Άφησσος

Στο πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο της Αφήσσου, υπάρχουν αρκετές παραλίες με πιο γνωστές την παραλία Αμποβός, το Λαγούδι, την Καλιφτέρη, την Αγία Ευθυμία, την Ραζή κ.ά. Οι περισσότερες έχουν ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Η Άμποβος και η Καλιφτέρη είναι οργανωμένες παραλίες με θαλάσσια σπορ και βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η παραλία Λαγούδι είναι πιο ήσυχη και με βοτσαλάκι. Χαρακτηριστικά τα δέντρα πάνω από την παραλία που προσφέρουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι. Επίσης και η παραλία Ραζή δε διαθέτει οργάνωση. Είναι όμως πολύ ήσυχη και καθαρή.

Λεφόκαστρο

Όμορφη, ήσυχη παραλία με άμμο και λεπτό βοτσαλάκι. Η πλούσια βλάστηση της περιοχής φτάνει μέχρι τη θάλασσα και χαρίζει πολύ όμορφες εικόνες στον επισκέπτη. Απέχει 33 χιλιόμετρα από τον Βόλο.

Παραλία Κάλαμος

Μπροστά από τον παραθεριστικό οικισμό του Καλάμου, 45 περίπου χιλιόμετρα από τον Βόλο, βρίσκεται η όμορφη, ήρεμη παραλία του οικισμού. Δεν διαθέτει καμία οργάνωση.

Παραλία Πάου

Σε ένα ήρεμο περιβάλλον, λίγο Βορειότερα από το Χόρτο βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πάου ή οποία δε φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Αργαλαστής.

Τρίκερι - παραλίες

Βρίσκονται στο νησάκι Παλιό Τρίκερι. Εδώ ξεχωρίζει το ακρογιάλι της Πράσινης Αμμου με τα κρυστάλλινα νερά (30 λεπτά από το λιμάνι). Το ίδιο όμορφο σκηνικό επαναλαμβάνεται στις παραλίες Αφέτκα (όπου δεσπόζει ένα παλιό και σήμερα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο) και Άγιος Γεώργιος. Οι δυο θαυμάσιες αυτές ακρογιαλιές προσεγγίζονται επίσης από το μοναστήρι της Παναγίας με κατηφορικό μονοπάτι.

Δυτικά από το λιμανάκι του Αϊ-Γιάννη με περπάτημα περίπου 30 λεπτών, θα βρεθείτε στην παραλία της Αγίας Σοφίας. Στην απέναντι ακτή, θα απολαύσετε τη βοτσαλωτή ακρογιαλιά του Αλογόπορου. Ερχόμενοι από Μηλίνα θα δείτε από ψηλά το "θαύμα" της Τζάστενης. Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στη γοητεία αυτής της μοναδικής θαλασσινής γωνιάς και να μην τολμήσετε μια βουτιά στα λαχταριστά νερά της.